Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar overzicht
Blogpost

3 tips bij personeelstekort in de zorg

Datum
14 september 2022
Geplaatst door
Team Bambuu
Personeel zorg

Het vinden van personeel in de zorg is een uitdaging. Tekorten lopen, net als in andere branches, steeds verder op. Artsen, verpleegkundigen en medisch ondersteunende medewerkers zijn gewild, terwijl de wachtlijsten én de werkdruk groeien. ZWB is gespecialiseerd in het invullen van personele vragen bij tal van zorgorganisaties. Natuurlijk denken we ook graag mee over het beter continueren van de zorg voor patiënten door het op een adequate manier vinden en inzetten van arbeidskrachten. We geven je drie tips om alvast mee aan de slag te gaan.

Tip 1: Zet flexibele arbeidskrachten in

Natuurlijk is het prettig om te kunnen leunen op een vaste groep trouwe, hardwerkende medewerkers. Maar juist vanwege het onregelmatige karakter van banen in de zorg (denk aan: nacht- en weekenddiensten, werk op kerstavond, met oud en nieuw, bij andere feestdagen en in vakanties), is het fijn om daarnaast te kunnen beschikken over een ‘flexibele schil’. Door op onvoorziene momenten gebruik te kunnen maken van flexibele medewerkers op zzp-basis, kan je gaten vullen. Dat geeft rust. ZBW helpt je graag bij het vinden van de juiste flexwerkers, zodat je daar onbezorgd en vol vertrouwen een beroep op doet, mocht dat nodig zijn.

Tip 2: Zorg voor bijscholing

Ontwikkelingen binnen de zorg volgen elkaar in razend tempo op. Je wilt natuurlijk dat je medewerkers up-to-date zijn, zowel van zorginhoudelijke als digitale veranderingen. Zo kunnen ze op elk moment adequaat inspelen op de behoeften van patiënten en efficiënter werken. Faciliteer dan ook dat je personeel zich kan bijscholen (in jouw tijd).

Tip 3: Meerdere rollen voor elk personeelslid

Door te kiezen voor breed inzetbare medewerkers in plaats van superspecialisten, kan je hen voor meerdere taken en op verschillende afdelingen inzetten. Ook omdat innovatieve hulpmiddelen in de zorg aan een opmars bezig zijn, is het handig dat medewerkers eveneens op andere posities neer te zetten zijn. Als hun werkzaamheden overbodig zijn, omdat de techniek deze overnemen, kan je zo nog steeds gebruik maken van hun diensten en behouden zij hun baan.

Hulp nodig?

ZBW helpt jou graag aan de juiste medewerkers. Wil je vrijblijvend in contact komen? Bel of mail gerust!

 

Terug naar overzicht