Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar overzicht
Blogpost

Financiële en mentale problemen onder laagbetaalde zorgprofessionals: een groeiend probleem

Datum
30 september 2022
Geplaatst door
Team Bambuu
zorgpersoneel

Armoede, discriminatie, racisme… Het lijken onderwerpen waar vooral straatjongeren en werklozen mee te maken hebben, maar niets is minder waar. Laagbetaalde zorgprofessionals in de ouderenzorg lijden niet alleen onder werkdruk, personeelstekorten en administratieve verplichtingen, maar gaan ook regelmatig gebukt onder een gebrek aan middelen, discriminerende gedragingen en racistische uitlatingen. En juist voor dat laatste is er, ten onrechte, maar bar weinig aandacht.

Ongelijkheid binnen de zorg

Dat laagbetaalde zorgmedewerkers te kampen hebben met deze thema’s, volgt uit een onderzoek onder 153 van hen. Gekeken is naar de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, tussen mensen met en zonder geldzorgen en tussen witte personen en mensen van kleur en de impact van armoede, discriminatie en racisme op hun gezondheid. 

Alle arbeidskrachten in de zorg blijken te lijden aan een gebrek aan waardering. Vrouwen die een relatief korte opleiding hadden gevolgd, bleken vooral aan armoede te lijden, vooral als ze ook familie te onderhouden hadden. Witte, mannelijke zorgprofessionals kunnen rekenen op meer inkomsten en meer leidinggevende functies dan vrouwen, terwijl mannen van kleur minder snel aan de gunsten komen.

Flinke mentale en fysieke gezondheidsrisico’s

De gevolgen van hiervan zijn niet gering. Financiële problemen leiden tot mentale en fysieke problemen, zoals depressies en angststoornissen. Uit wanhoop kiezen de zorgprofessionals er vaak voor om de overstap te maken naar freelancewerk, maar dit heeft meer stress, burn-out en gevoelens van moeheid en uitputting tot gevolg, zo wijst het onderzoek uit.

Een voorbeeld uit een onderzoek is een moeder van een kind met een kwetsbare gezondheid. De moeder koos er tijdens de hoogtijdagen van de pandemie voor om door te werken als zzp’er, puur uit financiële overwegingen en – zeker gezien haar thuissituatie – met flinke risico’s.

Zeker in het licht van de huidige inflatie en de verwachte recessie moet er volgens de onderzoekers (veel) meer aandacht komen voor dit onderwerp. Zo kunnen bijvoorbeeld zorgorganisaties en gemeenten in de bres springen voordat het écht misgaat.

Meer informatie

ZWB is gespecialiseerd in het vinden van het juiste personeel in de zorg. Wij weten hoe we jou als zorgorganisatie en zorgmedewerkers met aandacht en zorg voor aan elkaar kunnen verbinden. Neem gerust contact met ons op bij interesse of voor een vrijblijvende kennismaking. We helpen je graag!

 

Terug naar overzicht