Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar overzicht
Blogpost

Oplopend personeelstekort door ondermaatse beloning

Datum
10 augustus 2022
Geplaatst door
Team Bambuu
zorg

In 2021 heeft het kabinet geld vrijgemaakt voor de zorg om de arbeidsvoorwaarden in de CAO voor zorgprofessionals te verbeteren. Hiermee is het geld op en kan het niet nog een keer uitgegeven worden. Er is daarom meer nodig om te voorkomen dat de personeelstekorten verder oplopen door een toenemende zorgvraag en het uitstromen van bestaand zorgpersoneel naar beter betaald werk.

Een gezamenlijk pamflet

Het mag duidelijk zijn: in de zorg staan de werkgevers aan dezelfde kant als het personeel. Door de samenwerking van vakbonden en werkgevers kwam het pamflet Zorg voor onze toekomst tot stand. De belangengroepen boden dit pamflet op 5 juli 2022 aan minister Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan, met onder meer het verzoek om de beloning van de middengroepen marktconform te maken en de financiële middelen hiervoor in de Rijksbegroting voor 2023 op te nemen.

Geen extra geld voor de zorg

In het daaropvolgende debat op 6 juli wist minister Helder de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat zeggenschap voor zorgmedewerkers van groot belang is. Dit is inderdaad belangrijk, maar helaas niets nieuws. Deze aanbeveling stond immers ook al in het SER-advies 'Aan de slag voor de zorg' uit mei 2021. 

Andere adviezen uit dit rapport zijn: meer geld voor scholing, samenwerking en stages, en het gelijktrekken van de salarissen tot minstens het niveau in de publieke sector. De minister kon de Tweede Kamer echter niet van de noodzaak hiervan overtuigen. Ze kwam terug met de teleurstellende boodschap dat de zorg er geen extra geld bij krijgt.

Een marktconform salaris maakt de zorg aantrekkelijker

Er zijn tienduizenden extra banen nodig in de zorg. De instroom is echter niet groot genoeg en het verloop onder zorgmedewerkers is hoog. De zorg moet dus aantrekkelijker worden voor zowel nieuw als bestaand personeel. 

Middengroepen in de zorg hebben jarenlang gestudeerd voor hun kwalificaties. Hier staat een salaris tegenover dat sterk achterloopt bij de markt, evenals bij de publieke sector. Extra geld voor hogere beloningen in de zorg is in het belang van iedereen: een goed functionerende zorgsector met voldoende personeel is ook in het belang van de overheid.

Een betere beloning voorkomt verdere problemen in de zorg

Zorgpersoneel moet een hogere beloning krijgen om bestaand personeel te behouden en om de zorg aantrekkelijker te maken voor de vele nieuwe medewerkers die wij nodig hebben. Alleen dan kunnen we de kwaliteit van de Nederlandse zorgsector garanderen.

 

Terug naar overzicht