Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar overzicht
Blogpost

De Wet BIG

Datum
25 april 2024
Geplaatst door
De Wet BIG, ZZP'ers in de zorg

De Wet BIG, oftewel Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg, is een wettelijk, online openbaar register.  Voor 12 zorgberoepen is registratie in het BIG register verplicht. De wet legt vast wanneer je bevoegd bent om een bepaalde handeling te doen. Wat is de bedoeling van deze wet, en waarop moet jij als zzp’er in de zorg opletten? Dit lees je allemaal verder in dit artikel!

Wat is het doel van de Wet BIG?

De wet is bedoeld om zorgprofessionals een formele, eigen verantwoordelijkheid te geven bij het uitoefenen van hun beroep. De wetgever wil hiermee de kwaliteit van de gezondheidszorg hoog houden en cliënten tegen onzorgvuldig en ondeskundig handelen beschermen. Dit doet de Wet BIG o.a met het BIG-register. 

Welke beroepen vallen onder de BIG-registratie?

Het gaat onder andere om verpleegkundigen, artsen, apothekers, gezondheidspsychologen, en fysiotherapeuten. De volledige lijst van BIG geregistreerde beroepen zijn te vinden via deze link: https://www.bigregister.nl/registratie/nederlands-diploma-registreren/wet--en-regelgeving 

Registratie in het BIG-register kan via deze link: https://www.bigregister.nl/ 

Van jou als BIG-geregistreerde zorgprofessional wordt er verwacht dat je naast de opleidingseisen ook aan de werkervaringseisen voldoet.  Die houdt in dat je in de afgelopen 5 jaar minimaal 2080 uur gewerkt moet hebben in jouw vakgebied. Verder wordt ook verwacht dat je bevoegd en bekwaam blijft voor risicovolle en voorbehouden handelingen die je wilt uitvoeren.  

Wat zijn voorbehouden handelingen?

Voorbehouden handelingen zijn bij  wet aangewezen medische handelingen die mogelijke risico’s voor de gezondheid van een patiënt met zich meebrengen, dat zij uitsluitend door een bevoegde deskundige mogen worden uitgevoerd.

Meer informatie over de voorbehouden handelingen is te vinden via deze link: https://www.bigregister.nl/registratie/werken-in-opdracht-wet-big 

BIG-registratie en ZBW

Om als zzp’er via onze opdrachtgevers te werken, is een geldige BIG registratie verplicht. Een BIG-registratie heeft een geldigheidsduur van 5 jaar, daarna moet je je dus opnieuw registreren. Doe je dat niet, dan mag je je beroep als zzp’er in de zorg niet meer uitvoeren. Zorg ervoor dat je registratie steeds up to date is, anders kunnen wij jou niet inzetten bij een opdracht of dienst wanneer je op een van onze vacatures reageert. Heb je vragen betreffende de BIG registratie?  Dan kan je gerust contact met ons opnemen! Een van onze collega’s zal je graag hierbij verder helpen!

bron: zzp-erindezorg.nl

bigregister.nl 

 

Terug naar overzicht