Overslaan en naar de inhoud gaan
mantelzorg

Zorgorganisaties willen massaal zorgtaken overdragen naar mantelzorgers

Er is de laatste tijd veel behoefte aan het bieden van  informele zorg, dat wil zeggen: Zorg die niet vanuit een beroep verleend wordt en waar geen loon tegenover staat. Dit gaat onder andere over de mantelverzorger(s), vrijwilligers, burgerinitiatieven en een actief sociaal netwerk.

Nieuwsbericht
|
28 november 2023
Lees meer
alzheimer

Doorbraak uit nieuw onderzoek Maastricht UMC+ : Alzheimer aflezen aan traanvocht

Uit een nieuw onderzoek van het Maastrichts UMC+ blijkt dat tekenen van Alzheimer uit traanvocht gehaald kunnen worden. Er valt dus meer af te lezen uit traanvocht dan we eerder dachten! Ook andere neurologische aandoeningen zouden met traanvocht opgespoord kunnen worden.

Blogpost
|
28 november 2023
Lees meer
wet

Adviescollege: nieuwe zzp-wet werkt niet tegen schijnzelfstandigheid

Volgens het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) gaat het wetsvoorstel van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) om schijnzelfstandigheid tegen te gaan niet werken. ‘Het voorstel van minister Van Gennip leidt tot meer regels voor burgers en bedrijven in plaats van het tegenovergestelde’.

Nieuwsbericht
|
16 november 2023
Lees meer
#SamenTegenAgressieInDeZorg 

Meerderheid Tweede Kamer: Agressie tegen zorgmedewerkers moet hard worden aangepakt

Agressie tegen zorgmedewerkers is een groot probleem in de zorgsector, en dit moet volgens de Tweede Kamer hard worden aangepakt. PvdA-Kamerlid Julian Bushof: ‘We zien dat agressie tegen hulpverleners in de zorg toeneemt, dat vinden we onacceptabel.

Nieuwsbericht
|
10 november 2023
Lees meer
verpleegkundige

Vereniging Zelfstandig Ondernemers in de Zorg is van start

Vereniging Zelfstandig Ondernemers in de Zorg (VZOZ) is vanaf 1 oktober 2023 van start! Zij zijn een landelijke onafhankelijke ledenvereniging, die is opgericht voor alle zzp’ers in de zorg.

Blogpost
|
30 oktober 2023
Lees meer
holding hands

Schijnzelfstandigheid in de zorg

Om schijnzelfstandigheid onder zzp’ers tegen te gaan werkt het kabinet aan een aanpassing van de wet. Dit kan gevolgen hebben voor het werken als zzp’er in de zorg. In dit artikel lees je hoe dit zit. 

Nieuwsbericht
|
04 juli 2023
Lees meer
Detachering zorg

Factoren bij inzetten detachering in de zorg

Het is niet vreemd dat er een groeiende behoefte is aan gekwalificeerd personeel in de zorgsector. Eerst hadden we de coronacrisis, daarna de inhaalzorg en laten we vooral het probleem van de vergrijzing niet vergeten. Vaste medewerkers raakten overwerkt of vonden elders een baan. Detachering is dan een ideale oplossing om personeelstekorten aan te vullen. Laten we eens kijken wat de belangrijkste factoren zijn om te overwegen.

Blogpost
|
07 juni 2023
Lees meer
zzp in de zorg

Te veel zzp'ers in de zorg – waar of niet waar?

Het is een vraag die de laatste tijd steeds vaker gesteld wordt: 'Zijn er te veel zzp'ers in de zorg?' Volgens een artikel van de NPO, is er een groeiende bezorgdheid over de toename van zzp'ers in deze sector. Het kabinet vreest dat het stijgende aantal zzp'ers het sociale stelsel kan ondermijnen en kan leiden tot een verhoogde werkdruk voor werknemers in vaste dienst.

Blogpost
|
30 mei 2023
Lees meer
zorgsector-2

Instellingen in de VVT-sector in de financiële problemen

Dankzij de coronasteun bleven omzet en winst in 2021, het tweede coronajaar, voor het grootste deel op peil. De totale VVT-sector (Verpleging, Verzorging en Thuiszorg) boekte 2,4% winst. Dit is 0,1% minder winst dan het jaar daarvoor, volgens een analyse van Intrakoop en Verstegen accountants over de jaarcijfers van 2021 van 471 zorgorganisaties in de VVT.

Blogpost
|
23 mei 2023
Lees meer
robot-zorg

Robots in de GGZ

De GGZ Oost Brabant had in 2022 een heel bijzondere stagiair: Tonnie. Tonnie is een sociale robot die medewerkers ontzorgt en cliënten ondersteunt. De bedoeling is dat, als alles goed gaat, er binnen 3 jaar 100 sociale robots werken in Huize Padua, een GGZ-locatie in Oost-Brabant. Wat kan Tonnie allemaal en heeft hij of zij de stage succesvol doorlopen?

Blogpost
|
16 mei 2023
Lees meer
Inflatie

Welke effecten heeft de inflatie op de zorg?

De zorg kwam in 2022 800 miljoen euro tekort. Een van de oorzaken hiervoor was de hoge inflatie. Uit berekeningen van verschillende sectoren blijkt dat de kosten in 2022 stegen met ruim 1,8 miljard euro.

Blogpost
|
29 maart 2023
Lees meer
Wachtrij

Aanhoudend lange wachtlijsten in de GGZ

Er zijn al tijden lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Mensen met psychische klachten moeten hierdoor lang wachten op de juiste zorg. Ook in 2023 geldt dat cliënten nog steeds lang wachten op een behandeling.

Blogpost
|
15 maart 2023
Lees meer