Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar overzicht
Blogpost

Doorbraak uit nieuw onderzoek Maastricht UMC+ : Alzheimer aflezen aan traanvocht

Datum
28 november 2023
Geplaatst door
alzheimer

Uit een nieuw onderzoek van het Maastrichts UMC+ blijkt dat tekenen van Alzheimer uit traanvocht gehaald kunnen worden. Er valt dus meer af te lezen uit traanvocht dan we eerder dachten! Ook andere neurologische aandoeningen zouden met traanvocht opgespoord kunnen worden.

Het traanvocht wordt gecheckt op stoffen die kunnen vertellen of iemand een bepaalde ziekte heeft. Dat vocht wordt meestal geanalyseerd op ontstekingswaarden en oogproblemen. ‘Maar nu gaan we kijken of we ook aanwijzingen zien voor neurologische aandoeningen', vertelt Marlies Gijs van de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde in Maastricht.

Mevrouw Gijs geeft aan dat er wel sprake is van een ‘volumeprobleem’. - ‘Eén druppel is niet genoeg. Als je onderzoek doet met bijvoorbeeld bloed is er een heel buisje voor nodig om het goed te checken. Zo'n analyse kan niet met één druppel.’ Maar de apparatuur is inmiddels veel gevoeliger, zegt Gijs. ‘In de coronaperiode hebben we ook veel tranen afgenomen - toen konden we het CovSars-virus ook in traanvocht aantonen.’

Alzheimer aflezen aan traanvocht

‘We hebben in het traanvocht dezelfde eiwitten kunnen terugvinden die ook verhoogd waren bij mensen met Alzheimer, mensen die al ernstig ziek waren. Dat is echt een doorbraak', zegt Gijs. Verder geeft Gijs aan dat het team nu bezig is met een bevestigende studie, maar het is heel hoopvol. De hoop is dat in de toekomst ook meer neurologische aandoeningen zoals  Parkinson en de ziekte van Huntington op deze manier vastgesteld kunnen worden.

Bron:https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5419983/traanvocht-onderzoek-aflezen-alzheimer-gezondheid-umc-maastricht 

Terug naar overzicht