Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar overzicht
Blogpost

Exoskelet in de zorg

Datum
25 januari 2024
Geplaatst door
Exoskelet in de zorg

In 2022 zijn er in de regio West-Brabant drie zorgorganisaties: Surplus, tanteLouise en Mijzo, die met een pilot van exoskeletten zijn gestart. Dit wordt gedaan onder de paraplu van Anders Werken in de Zorg.

Rianne Pijpenburg en Robbert Grootenboers (allebei adviseur Arbo en Preventie), zijn de drijvende kracht achter deze pilot binnen Mijzo. Het exoskelet was zelfs ook onderwerp van het afstudeeropdracht van Rianne. ‘Ik was er al bekend mee vanuit mijn vorige werkgever, een producent van golfkarton. Daar werden exoskeletten al ingezet om personeel te ondersteunen bij zware tilwerkzaamheden.’

Mijzo exoskeletten
Mijzo beschikt over twee exoskeletten. Medewerkers die geïnteresseerd zijn kunnen het product twee weken testen. Rianne: ‘In de praktijk merkten we helaas al snel dat dit lang niet altijd lukt. Jammer genoeg moeten we best veel collega’s teleurstellen omdat ze te klein zijn voor het skelet. We hebben de kleinste maat, maar daarvoor moet je toch al ongeveer 1.70 meter lang zijn'. Daarnaast is er ook opgemerkt dat het exoskelet niet goed aansluit bij het vrouwenlichaam. ‘Het HAPO-exoskelet wordt vooral gebruikt in de industrie, en bij de vrouwelijke collega’s die het wel passen, knellen of schuren de schouderbanden meestal. Ook voelen zij zich wat opgesloten en beperkt in snelle handelingen', legt Rianne uit.

Minder spierverkrampingen
Uit de collega’s die wel de kans hebben gekregen om het exoskelet te testen, werden ook positieve ervaringen gerapporteerd. 'Zij vinden het vooral een toevoeging van bij de ochtend-of avondzorg, en eventueel tussendoor bij de toiletronde. Ze hebben minder last van spierverkrampingen als ze het exoskelet dragen tijdens hun werk. Het is echter belangrijk om in het exoskelet te gaan hangen en niet tegen te werken, want dan krijg je juist spierpijn' aldus Pijpenburg.

Bron: https://www.vilans.nl/actueel/verhalen/ervaringen-exoskelet 

Terug naar overzicht