Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar overzicht
Blogpost

Risico dementie op jonge leeftijd hangt ook af van mentale gezondheid

Datum
08 januari 2024
Geplaatst door
dementie op jonge leeftijd

Er is de laatste tijd steeds meer aandacht naar de ziekte dementie. Naar dementie op jonge leeftijd is nog weinig onderzoek gedaan. Er is sprake van dementie op jonge leeftijd als mensen voor hun 65e dit ontwikkelen. Wetenschappers van Maastricht Universiteit (UM) en University of Exeter in het Verenigd Koninkrijk hebben 15 risicofactoren geïdentificeerd die dementie op een jonge leeftijd kunnen veroorzaken.

‘Vaak wordt gedacht dat de oorzaak van dementie op jonge leeftijd genetisch is, maar voor veel mensen weten we eigenlijk niet precies wat de oorzaak is. Daarom wilden we in dit onderzoek andere risicofactoren onderzoeken' geeft UM- onderzoeker Stevie Hendriks aan. Maar volgens Henriks en collega’s blijkt genetica niet de enige reden te zijn. Zij hebben 15 risicofactoren gevonden die dementie op een jonge leeftijd kunnen veroorzaken, en op enkele van die factoren kunnen mensen zelf invloed uitoefenen.

Belangrijke risicofactoren
Bekende factoren zijn o.a alcoholgebruik, dieet en roken, maar hiernaast ontdekten de wetenschappers een sterk verband met de mentale gezondheid. Dit gaat met name om depressie en sociale isolatie. Deze twee factoren blijken ook sterke voorspellers te zijn om dementie al voor 65e jarige leeftijd te ontwikkelen. ‘De impact van dementie op jonge leeftijd is heel groot, omdat deze mensen meestal nog een baan, kinderen en een druk leven hebben’ aldus Hendriks. ‘Dat we dit nu zo sterk terug zien bij dementie op jonge leeftijd was voor mij onverwacht en geeft ons mogelijk ruimte om het risico ook in deze groep te verkleinen’ verklaard Sebastian Kohler, hoogleraar Neuroepidemiologie aan de UM.

Bron: https://zorgkrant.nl/wetenschap-en-onderwijs/18026-risico-om-op-jonge-leeftijd-dementie-te-krijgen-is-mentale-gezondheid-bepalend

Terug naar overzicht