Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar overzicht
Blogpost

Speciale bloedtest ontwikkeld die de leeftijd van je organen bepaalt

Datum
29 december 2023
Geplaatst door
Bloedtest, Alzheimer

Onderzoekers van de Stanford University in Californië hebben een speciale bloedtest ontwikkeld die de leeftijd van je organen bepaalt. Volgens de onderzoekers zou deze ontdekking helpen om de behandeling van aandoeningen zoals dementie en hartfalen eerder te beginnen, voordat mensen er echt ziek van worden. 

Uit de resultaten van het onderzoek is gebleken dat mensen bij wie een orgaan sneller veroudert dan de rest van hun lichaam, een grotere kans hebben om binnen vijftien jaar een ziekte in dat orgaan te ontwikkelen (Nature, 2023). Dit betekent dus dat mensen met een versnelde orgaanveroudering een hogere kans op orgaanziekten hebben. Met versnelde orgaanveroudering wordt bedoeld dat de leeftijd van de organen hoger wordt ingeschat dan de leeftijd van een persoon.

Deze bloedtest kan mogelijk ook Alzheimer vroeger herkennen

Volgens de onderzoekers voorspelt de veroudering van hersenen en bloedvaten het verloop van Alzheimer beter dan de metingen die al bestaan. Dementie is een ziekte die jarenlang in de hersenen ontwikkelt voordat symptomen zichtbaar worden. ‘Hoe eerder ziektes als Alzheimer kunnen worden gediagnosticeerd, hoe eerder we kunnen behandelen.’ Artsen hebben verder ook aangegeven dat wij steeds dichter bij de genezing hiervan komen.

Het onderzoek zit nog in een vroeg stadium, maar de onderzoekers zijn wel hoopvol. De hoop is dat deze bloedtest een aanvulling kan zijn op bestaande methodes, en dat ze binnen vijf jaar gebruikt kunnen worden om Alzheimer vroeg op te sporen.

Bron: https://www.nu.nl/gezondheid/6292994/bloedtest-kan-mogelijk-kans-op-ziektes-als-hartfalen-en-dementie-voorspellen.html#nujij

Terug naar overzicht