Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar overzicht
Nieuwsbericht

Hoofdlijnenakkoord 2024 en zzp'ers in de zorg: Wat wij tot nu toe weten

Datum
23 mei 2024
Geplaatst door
Hoofdlijnenakkoord 2024, zzp'ers in de zorg

Het nieuwe kabinet, bestaande uit PVV, VVD, NSC, BBB heeft in een hoofdlijnenakkoord een aantal punten benoemd die zij van belang vinden voor de toekomst van Nederland. Maar wat betekent dit hoofdlijnenakkoord voor zzp’ers in de zorg? Lees verder voor meer informatie!

De wet VBAR wordt opnieuw geëvalueerd 

In het akkoord geven de partijen aan dat de wet Verduidelijking, Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) verder in behandeling wordt genomen. Deze wet kan gezien worden als een opvolger van de wet DBA, en is een voorstel van minister Van Gennip (Rutte IV) om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Het ministerie van SWZ heeft aangegeven dat de wet VBAR in 2026 in de Tweede Kamer wordt behandeld. 

Er staan verder geen maatregelen in het akkoord die het werken als zzp’er in de zorg bemoeilijken. 

Goed nieuws

Het akkoord kondigt een zelfstandigenbeleid aan om zo de positie van zzp’ers in de arbeidsmarkt te verzekeren. Verder wordt de verlaging van de mkb-winstvrijstelling teruggedraaid en wordt een lastenverlaging op arbeid aangekondigd. 

We moeten afwachten op de concretisering

Het akkoord bevat tot nu toe weinig gedetailleerde uitwerkingen en  hierdoor kunnen wij weinig zeggen over de effecten van de plannen voor zzp’ers in de zorg. 

We blijven deze ontwikkeling volgen en houden jullie op de hoogte zodra er nieuwe informatie beschikbaar is!

 

Terug naar overzicht