Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar overzicht
Nieuwsbericht

Meerderheid Tweede Kamer: Agressie tegen zorgmedewerkers moet hard worden aangepakt

Datum
10 november 2023
Geplaatst door
#SamenTegenAgressieInDeZorg 

Agressie tegen zorgmedewerkers is een groot probleem in de zorgsector, en dit moet volgens de Tweede Kamer hard worden aangepakt. PvdA-Kamerlid Julian Bushof: ‘We zien dat agressie tegen hulpverleners in de zorg toeneemt, dat vinden we onacceptabel. We vinden dat hulpverleners echt alle steun verdienen’.  Uit een enquête van de beroepsorganisatie NU’91 geeft  92% van de leden aan (verpleegkundigen en verzorgenden) in 2022 te maken hebben gehad met agressie. 

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dit aanpakken door iedereen die agressie pleegt tegen zorgverleners een verplichte anti-agressie cursus te laten volgen. Het idee van deze verplichte anti-agressie cursus komt van het VVD-Tweede Kamerlid Jacqueline van den Hil. ‘Geweld tegen zorgverleners is onacceptabel en mag nooit lonen’. Tweede Kamerlid Van den Hil geeft aan dat zo’n verplichte cursus kan helpen tegen agressie tegen zorgverleners, want die betalen ze zelf en het doorlopen ervan creëert bewustwording en voorkomt 'herhaling'. De anti-agressie cursus is te vergelijken met de LEMA cursus die al bestaat voor automobilisten. De Kamermeerderheid die het wetsvoorstel van Van den Hil ondersteunt bestaat uit: PVV, PvdA/GroenLinks en CDA. 

De Kamer heeft ook een andere eis: om plegers van geweld tegen zorgverleners nooit te laten wegkomen met een taakstraf. De Tweede Kamer zal op korte termijn laten weten hoe ze hiermee aan de slag gaan. Wij houden jullie hier verder op de hoogte zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn.

 

Samen tegen agressie in de zorg

Medisch Spectrum Twente wil ook meer aandacht voor agressie in de zorg. Zij hebben samen met verschillende organisaties een initiatief opgestart, waarin de ervaringen en verhalen van zorgverleners worden gedeeld en waar informatie gegeven wordt over hoe agressie in de zorg tegen te gaan. Luister naar de indrukwekkende verhalen van zorgmedewerkers via: https://www.samentegenagressieindezorg.nl/ 

Meer tips over hoe agressie in de zorg tegen te gaan is ook te vinden op de pagina : https://www.veiligheidstrainingen.nl/over/artikelen/veiligheid-in-de-zorg/#:~:text=Zorgmedewerkers%20worden%20er%20steeds%20vaker,zowel%20verbale%20als%20fysieke%20agressie.

#SamenTegenAgressieInDeZorg 

 

Bronnen:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5409975/agressie-zorg-cursus-verplicht-tweede-kamer-conny-helder 

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5359960/kamer-wil-aangifte-agressie-tegen-zorgpersoneel-vereenvoudigen 

https://www.veiligheidstrainingen.nl/over/artikelen/veiligheid-in-de-zorg/#:~:text=Zorgmedewerkers%20worden%20er%20steeds%20vaker,zowel%20verbale%20als%20fysieke%20agressie

Terug naar overzicht