Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar overzicht
Nieuwsbericht

Uitslag onderzoek NBBU - ZZP’ers in de zorg zijn niet kwetsbaar

Datum
16 juli 2024
Geplaatst door
NBBU, ZZP'ers in de zorg

De belangenorganisatie NBBU (De Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen) heeft onderzoek gedaan naar de zelfredzaamheid van zzp’ers in Nederland, inclusief die in de zorg.  De uitslag is bekend: zzp’ers, ook in de zorg, zijn niet kwetsbaar.

ZZP’ers zijn zelfredzaam

De NBBU heeft aangegeven dat de zzp'er zelfstandiger en onafhankelijker is dan altijd aangenomen. ‘Veruit de meeste zelfstandigen hebben uit overtuiging voor het zzp-schap gekozen en het overgrote merendeel van de zzp'ers is financieel onafhankelijk genoeg om het bij economische tegenwind minimaal een halfjaar financieel uit te houden’. 

Inkomen ZZP’ers in de zorg

Uit het onderzoek bleek dat meer dan de helft van de zzp’ers in de zorgsector een inkomen van meer dan €30.000 heeft.
Volgens de NBBU: ‘Qua inkomen laten zzp’ers in de zorg een gevarieerd beeld zien dat in grote mate op dat van de gemiddelde zzp’er lijkt. Ongeveer 40% van de zzp’ers in de zorg verdient minder dan €30.000, vergelijkbaar met de totale groep zzp’ers in Nederland. Wel is er ook relatief grote zzp’ers in de zorg die in de hoogste inkomensklasse vallen. Zo verdient 15% van  de zzp’ers in de zorg meer dan €100.000.’ 

ZZP’ers in de zorg zijn niet kwetsbaar

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de zzp’ers in de zorg meer dan zes maanden op eigen kracht kan rondkomen bij een gebrek aan inkomen. Verder blijkt dat 25% van de zzp’ers in de zorg na een jaar inkomensdaling onder de grens van het minimumloon uitkomt. Deze sector is daarmee de op twee na best presterende sector. 

Terug naar overzicht