Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar overzicht
Nieuwsbericht

Vermindering fysieke belasting onder zorgmedewerkers

Datum
04 januari 2024
Geplaatst door
Vermindering fysieke belasting onder zorgmedewerkers

Fysieke belasting onder zorgmedewerkers is een thema in de langdurige zorg die helaas weinig aandacht krijgt. ‘Het is een probleem dat eerder groter dan kleiner lijkt te worden' beschrijft kennisorganisatie Vilans.
Hierdoor heeft Vilans, TU Delft en zorgaanbieders Pieter van Foreest, tanteLouise, Laurens en Thuiszorg West Brabant gestart met het project ‘verminderen van fysieke belasting zorgmedewerkers’.

Kennisorganisatie Vilans geeft aan dat de fysieke belasting onder zorgmedewerkers is toegenomen vanwege de groeiende vraag naar complexere zorg. Er zijn wel verschillende oplossingen die deze fysieke belasting kunnen verlichten zoals een til-transfer-lift, hulpmiddelen bij het aan- en uittrekken van steunkousen, en een exoskelet. Maar volgens Vilans is dit niet genoeg en zijn er misschien andere oplossingen mogelijk.

Project ‘verminderen van fysieke belasting zorgmedewerkers’
15 masterstudenten van de studie Industrieel Ontwerpen van de TU Delft zijn aan de slag gegaan om het probleem van fysieke belasting te onderzoeken. Zij zullen ook concepten ontwikkelen om dit probleem te verminderen. Vilans: 'Daarbij is oog voor zowel situatie intramuraal, in een woonzorg-complex als zorg thuis'.

De verwachting is dat het project in februari 2024 klaar is.

Bron: https://www.vilans.nl/actueel/nieuws/onderzoek-fysieke-belasting-zorgme… 

Terug naar overzicht