Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar overzicht
Nieuwsbericht

Verplichte AOV zzp-wet: wat houdt dat in?

Datum
21 juni 2024
Geplaatst door
Wet AOV

Zelfstandigen krijgen straks te maken met de Wet Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ). Maar wat houdt deze zzp wet in? Lees snel verder!

 

De oorsprong van het AOV zzp-wet: Wet Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen  

De BAZ komt uit een voorstel van de Stichting van de Arbeid. "Waar gelukkig iedereen het inmiddels over eens is, is dat de situatie van werknemers en zelfstandigen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid niet vergelijkbaar is’’, aldus Frank Alfrink, voorzitter van Vereniging ZZP Nederland. De Stichting van de Arbeid is het hiermee ook eens, en dit wordt dan uitgedrukt in het wetsvoorstel BAZ. 

 

Wat houdt deze wet in?

Door deze verplichte verzekering lopen zelfstandigen minder financiële risico’s door ziekte; In de BAZ wordt niet gekeken naar (zoals de bedoeling was) een invulling op basis van de WIA. Bij deze werknemersoplossing wordt gekeken naar wat iemand nog kan en naar wat iemand eerder verdiende. In het nieuwe wetsvoorstel wordt de drempelfunctie variant toegepast; zelfstandigen krijgen een BAZ-uitkering als zij niet meer in staat zijn om door ziekte het minimumloon te verdienen. Verder zijn straks alle zelfstandigen beschermd tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en worden ook kosten en risico's voor de samenleving kleiner. 

 

Wanneer gaat de verplichte AOV ZZP in?

De wijziging gaat naar verwachting in op 1 januari 2027. Via deze internetconsultatie kun jij tot 23 juli 2024 jouw mening geven over dit wetsvoorstel. 

 

Terug naar overzicht