Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar overzicht
Nieuwsbericht

Verzekeraars schrappen vrije keuze ggz en wijkverpleging

Datum
07 december 2023
Geplaatst door
Verzekeraars schrappen vrije keuze ggz en wijkverpleging

Steeds minder zorgverzekeraars bieden nog een restitutiepolis aan. Deze polis biedt klanten de mogelijkheid om zelf te kiezen naar welke zorgaanbieder ze gaan. In zo’n geval vergoedt de verzekeraar de zorg, ook als de aanbieder geen contract heeft met de verzekeraar. Er zijn drie zorgverzekeraars die komend jaar stoppen met de restitutiepolis voor zowel ggz-zorg als wijkverpleging. Dit zijn namelijk Stad Holland, CZ en Zilveren Kruis.

Volgens CZ: ‘Niet gecontracteerde zorgverleners in de wijkverpleging en ggz rekenen vaak meer dan het gemiddelde tarief van de markt. Hierdoor stijgt de zorgpremie voor iedereen. Om ervoor te zorgen dat de zorg betaalbaar en toegankelijk blijft, is het vervangen van de restitutiepolis door de combinatiepolis nodig.’ Bij CZ hebben maar 5% van de klanten dit jaar een restitutiepolis.

Zilveren Kruis, CZ en Stad Holland hebben voor 2024 een overgangsregeling opgetuigd. Dit houdt in dat mensen die dit jaar een restitutiepolis hebben, en bijvoorbeeld al gestart waren met een behandeling, krijgen nog wel alles vergoed. Dit wordt wel in 2025 gestopt.

Wachtlijsten in de ggz kunnen verminderen

Volgens Zilveren Kruis richten veel nieuwe zorgaanbieders in de ggz zich vooral op mensen met lichtere psychische problematiek, en dit brengt met zich mee dat de wachtlijsten voor zwaardere ggz-zorg steeds blijven groeien. Woordvoerder Zilveren Kruis: ‘Door het stoppen met alles te vergoeden en aanbieders van zware ggz-zorg juist extra te belonen, denken we stappen te kunnen maken in het verminderen van wachtlijsten.’ 

Bron: https://nos.nl/artikel/2497362-verzekeraars-schrappen-vrije-keuze-ggz-en-wijkverpleging-restitutiepolis-op-retour 

 

Terug naar overzicht