Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar overzicht
Nieuwsbericht

Fiscaal Kader ZZP Zorg gaat niet door - wat houdt dat in?

Datum
14 juni 2024
Geplaatst door
Fiscaal Kader ZZP Zorg

Het Fiscaal Kader ZZP Zorg gaat niet meer door. Een onverwacht resultaat, omdat de Belastingdienst had aangegeven dat het overleg over het kader juist door zal gaan. Wat betekent dit allemaal voor zzp’ers in de zorg?

 

De bedoeling van het Fiscaal Kader ZZP Zorg

Brancheorganisaties BOZ+ hebben in het afgelopen jaar met de ministeries van VWS, Financiën en SWZ gewerkt aan het concretiseren en realiseren van een fiscaal kader zzp zorg. Het doel van deze wet was om meer duidelijkheid te geven over de fiscale wet-en regelgeving voor loonheffingen rond de inhuur van zzp’ers in de zorg. 

Het Fiscaal Kader past niet binnen de wet

‘Het Fiscaal Kader ZZP Zorg is onuitvoerbaar’, zegt de uitvoeringsdienst van de Belastingdienst. Verder heeft een woordvoerder van de Financiën aangegeven dat het Fiscaal Kader niet binnen de huidige wet- en regelgeving past, en dat het daarom niet uitgevoerd kan worden. Mogelijk komen aanpassingen aan de richtlijn, maar het is onduidelijk of dit gaat gebeuren. 

En nu?

Omdat de Wet DBA van de Belastingdienst per 1 januari 2025 vervalt en er een grote behoefte aan informatie bij zorgorganisaties bestaat, is het belangrijk dat de wet- en regelgeving rond de inzet van zzp’ers duidelijk is. Zzp’ers en werkgevers in de zorg zullen vanaf 1 januari 2026 dan wel te maken krijgen met de wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden).  

 

Terug naar overzicht